Aktualizováno

Recenze CoinBank Srovnání s konkurencí, zkušenosti s Coinbank.cz, poplatky, návod

Hodnocení:
70%
Hledáte nejlepší kryptosměnárnu?
SROVNÁNÍ BURZ A SMĚNÁREN

Patříte mezi příznivce altcoinů a hledáte způsob, jak se k nim jednoduše dostat? Potom vás určitě zaujme česká směnárna CoinBank, která nabízí přes 200 různých kryptoměn. Pojďme zjistit, jak směnárna funguje, jaké si účtuje poplatky a jak CoinBank hodnotí zákazníci. Více v naší recenzi!

Recenze CoinBank ve zkratce

CoinBank je česká směnárna kryptoměn, která funguje od roku 2017. Přes směnárnu seženete více než 200 různých kryptoměn, což ocení zejména příznivci altcoinů.

Směnárna podporuje platby v korunách, dolarech nebo eurech, které na obchodní účet vložíte bankovním převodem. Jinou platební metodu CoinBank nepodporuje (vyjma vkladu a výběry v kryptoměnách).

Zakoupené coiny si můžete uložit přímo na účtu CoinBank.

Silnou stránkou směnárny je jednoduchá webová platforma, která se nemusí stahovat ani instalovat. Nevýhodou jsou naopak horší směnné kurzy. Například u Bitcoinu je rozdíl nákupní a prodejní ceny relativně nízký (4.5 %), ale u kryptoměny Ethereum je to bezmála 10 %.

Výhody

  • Více než 200 kryptoměn
  • Nákup a prodej kryptoměn za CZK
  • Jednoduchá a intuitivní platforma
  • Kompletní podpora češtiny

Nevýhody

  • Vyšší spready
  • Nelze obchodovat bez registrace

Hodnocení směnárny CoinBank: 70%

Základní informace o CoinBank

Název CoinBank
Provozovatel MipSoftware s.r.o. (Česko; Praha)
Rok založení 2017
Čeština Ano
Fiat měny 3 (CZK, USD, EUR)
Kryptoměny 219 (BTC, BCH, LTC, ETH, XRP a další)
Platební metody Bankovní převod, krypto
Ukládání kryptoměn Ano
Nákup bez registrace Ne
Podporované funkce Nákup a prodej kryptoměn, ukládání kryptoměn
Minimální objednávka 1 CZK
Obchodní limity Ano
Poplatek směnárny od 2.3 % → srovnat s konkurencí
Další poplatky Za výběr kryptoměn
Zvýhodnění poplatků Ne

Nabídka CoinBank

Přes CoinBank můžete nakupovat nebo prodávat populární kryptoměny za české koruny, eura nebo dolary. Přímou směnu dvou kryptoměn ovšem směnárna nenabízí.

Platforma směnárny Coinbank

Platforma směnárny Coinbank

Většina směnáren podporuje přibližně 5 až 10 kryptoměn. U CoinBank jich ale seženete více než 200. Mezi nejznámější z nich patří:

Kompletní seznam včetně aktuálních kurzů najdete na webu směnárny.

Seznam podporovaných kryptoměn

Seznam podporovaných kryptoměn

Zakoupené kryptoměny můžete nechat na účtu CoinBank, nicméně směnárna doporučuje ukládat coiny na vlastí kryptoměnovou peněženku. Nejlepší jsou tzv. cold wallet bez připojení k internetu (například Trezor nebo Ledger).

CoinBank TRADER

V dubnu 2021 spustila společnost MipSoftware s.r.o kryptoměnovou burzu CoinBank TRADER.

A v čem se liší od svého staršího sourozence?

U Směnárny CoinBank nakupujete kryptoměny od provozovatele, který je pořizuje na světových burzách (Binance, Kraken, Bittrex). Naproti tomu u CoinBank TRADER nakupujete kryptoměny od ostatních obchodníků a burza je pouze spojovací článek.

Burza kryptoměn Coinbank Trader

Burza kryptoměn Coinbank Trader

Za zprostředkování obchodu si CoinBank TRADER účtuje poplatek 1 %. A to není zrovna málo, protože třeba u Binance se platí jen desetina.

Návod Jak obchodovat přes CoinBank?

  1. Vytvořte si obchodní účet přes webovou stránku Coinbank a vložte na něj peníze bankovním převodem (podrobný návod níže).
  2. Registrační formulář

    Registrační formulář

  3. Přihlaste se ke svému účtu a přejděte do záložky Nákup a Prodej.
  4. Vyberte kryptoměnu, kterou chcete obchodovat. Podle požadované akce klikněte na tlačítko Nakoupit nebo Prodat.
  5. Výběr požadované kryptoměny

    Výběr požadované kryptoměny

  6. Otevře se okno, do kterého zadáte velikost objednávky.
  7. Nastavení velikosti objednávky

    Nastavení velikosti objednávky

  8. Objednávku zkontrolujte a potvrďte.
  9. Hotovo! Zakoupené coiny se připíšou na váš účet, který funguje jako virtuální peněženka. Odtud je můžete směnit zpět na koruny nebo odeslat na vlastní krypto-peněženku (záložka Vklad a Výběr).

Poplatky u CoinBank

Nejprve jedna dobrá zpráva. Vklady i výběry bankovním převodem jsou zdarma, stejně jako vklady kryptoměn.

Podle oficiálního webu je bezplatný také nákup a prodej kryptoměn. Jenže to není tak úplně pravda, protože u každé objednávky se vám kvůli nevýhodným kurzům „ztratí“ minimálně 2 %. U méně likvidních kryptoměn to bývá ale mnohem více, třeba i 10 %.

  • Transakční poplatek: Jediný poplatek, o kterém se CoinBank zmiňuje, je transakční poplatek za výběr kryptoměn. Tento poplatek si paradoxně neúčtuje směnárna, ale je součástí kryptoměnové sítě (funguje jako odměna pro těžaře za zpracování transakce).
  • Rozdíl nákupní a prodejní ceny (spread): I když si CoinBank neúčtuje žádný poplatek, na něčem vydělávat musí. Tím „něčím“ jsou směnné kurzy, takže při nákupu kryptoměn přeplácíte a při prodeji zase dostanete méně. Spready u Coinbank začínají od 4.5 % (Bitcoin) a narůstají až do desítek procent. Nejhorší spread jsme našli u kryptoměny CashBet (nákup 2.79 Kč; prodej 0.03 Kč).
Kryptoměna BTC XRP LTC BCH ETH ZEC
Spread 4.5 % 16.7 % 6.5 % 10.9 % 9.8 % 17.1 %
Poslední aktualizace: Květen 2021

Srovnání poplatků

Podívejte se, jak směnárna CoinBank obstojí v porovnání s konkurencí! V tabulce níže najdete, jaké poplatky si účtují populární a prověřené směnárny / burzy:

 coinbankBinanceSimplecoinCoinbase
Standardní platba
0 %
0 - 0.1 %
0 %
1.49 %
Instantní platba ?
Nelze
1.80 %
Nelze
3.99 %
Spread u BTC ?4.50 %
0.10 %
6.50 %0.50 %
Celkový poplatek ?2.3-15 %
0 - 3 %
3 - 5 %2 - 5 %
Poplatky ze dne 6.5.2021, výše
poplatku se může měnit.
 Recenze BinanceRecenze SimplecoinRecenze Coinbase
Poplatky ze dne 6.5.2021, výše poplatku se může měnit.

Chcete ušetřit? Nákup kryptoměn přes směnárny je jednoduchý, ale také poměrně drahý. Levnější alternativou jsou kryptoměnové burzy (např. Coinmate nebo Binance).

Vklady a výběry peněz

Abyste mohli nakupovat kryptoměny, musíte na svůj účet vložit peníze. K tomu se využívá bankovní převod, přičemž CoinBank podporuje 3 měny: CZK, USD a EUR. Bankovní převod se využívá také při výběru fiat měn.

CoinBank má bankovní účty vedené u Fio Banky a Equa bank, takže vklady peněz ze stejné banky by měly proběhnout do pár minut. Žádost o výběr směnárna zpracovává obvykle do 1 hodiny.

Alternativní možností je vklad a výběr pomocí kryptoměn. Platby kartou ani elektronické peněženky (např. PayPal) směnárna nepodporuje.

Instrukce pro zadávání plateb najdete v záložce Vklad a Výběr.

Díky podpoře CZK nemusíte platit poplatky za převod měny. Bankovní účty směnárny jsou navíc vedené v Česku, takže se peníze neposílají do zahraničí. To stejné platí pro slovenské obchodníky, protože CoinBank přijímá také platby v eurech.

Obchodní limity

Limity pro vklady a výběry jsou následující:

Operace Denní limit Měsíční limit Minimální částka
Vklad – CZK 300 000 CZK 1 000 000 CZK
Vklad – EUR 4 000 EUR 20 000 EUR
Vklad – BTC 1 BTC 3 BTC
Vklad – LTC 15 LTC 75 LTC
Výběr – CZK 300 000 CZK 1 000 000 CZK 0.01 CZK
Výběr – BTC 1 BTC 3 BTC 0.001 BTC
Výběr – LTC 150 LTC 150 LTC 0.02 LTC

Registrace je povinná, ale objednávky do 25 000 korun můžete provádět bez ověření identity.

Registrace a ověření klienta

Pojďme se nyní podívat, jak probíhá registrace účtu a následné ověření.

Samotná registrace je opravdu rychlá. Stačí vyplnit registrační formulář a máte hotovo. Směnárna vyžaduje jen základní údaje: jméno, telefonní číslo, emailová adresa a libovolné heslo.

Chcete nakupovat kryptoměny bez registrace? Vyzkoušejte českou směnárnu SimpleCoin.

Pokud plánujete nakupovat za více než 25 000 korun, tak vás čeká ověření účtu. To se skládá ze čtyř kroků:

  1. Nejprve vyplníte základní údaje, adresu bydliště a čísla dvou dokladů totožnosti (občanský průkaz a pas/řidičský průkaz).
  2. Potom zodpovíte 4 otázky (účel nákupu, původ peněz…).
  3. Nahrajete kopie 3 osobních dokumentů: Občanský průkaz, druhý průkaz totožnosti a výpis z bankovního účtu, který používáte pro vklady a výběry.
  4. Zašlete ověřovací platbu na účet směnárny ve výši 1 CZK.
Ověření účtu u Coinbank

Ověření účtu u Coinbank

Verifikaci vyžadují evropské směrnice a předpisy (AML, KYC). Jejich cílem je zabránit praní špinavých peněz a dalším nelegálním aktivitám.

O společnosti CoinBank

Směnárnu CoinBank provozuje pražská společnost MipSoftware s.r.o., což pro tuzemské klienty přináší řadu výhod (například českou zákaznickou linku). Podporu můžete kontaktovat telefonicky nebo prostřednictvím emailové adresy.

V sekci Kontakt najdete odkaz na výpis z obchodního rejstříku i jména provozovatelů směnárny. Sami si tak můžete ověřit, že za směnárnou stojí reální lidé a nejedná se o žádný anonymní podvod.

V obchodních podmínkách je uvedeno, že směnárna kryptoměny nakupuje a prodává přes burzy Binance, Kraken a Bittrex. Z nám neznámého důvodu je v seznamu také brokerská společnost XTB, která ovšem žádné kryptoměny nenabízí (pouze formou CFD kontraktů).

Zkušenosti s CoinBank

Ačkoliv směnárna funguje od roku 2017 a eviduje přes 5000 zákazníků, nenajdete prakticky žádné reference a recenze.

Výjimkou je jen pár komentářů, ve kterých klienti vyzdvihují férové jednání směnárny, ale zároveň upozorňují na vysoké spready.

Za zmínku stojí také individuální nabídka, kdy vám směnárna zajistí nákup kryptoměny, kterou běžně nenabízí. Jedinou podmínkou je, aby objednávka přesahovala alespoň 1000 korun.

Co klienti oceňují:

  • Jednoduchá a přehledná platforma
  • Umožňuje platby v CZK
  • Nabízí i méně populární kryptoměny

Co klienti kritizují:

  • Vysoké poplatky (spready)
  • Pouze bankovní převod

Na co si dát pozor?

  • K obchodování u CoinBank budete potřebovat vlastní obchodní účet. Registraci se tedy nevyhnete.
  • Větší objednávky vyžadují ověřený účet. Limit pro neověřené klienty je 25 000 korun.
  • Pozor na transakční poplatek při výběru kryptoměn!

Závěrečné shrnutí

Platforma CoinBank je jednoduchá a přehledná, což ocení zejména nováčci ve světě kryptoměn. Všechno je navíc v češtině a platby můžete posílat přímo v korunách.

Nejvíce pozornosti si CoinBank získá širokou nabídkou kryptoměn.

Má to ovšem háček.

Kvůli vysokým spreadům se objednávky docela prodraží. Směnárna to zdůvodňuje nízkou likviditou, nicméně při našem testování mělo vysoký spread také Ethereum (bezmála 10 %). A tady už nízká likvidita jako argument neobstojí.

Pokud jsou vaší prioritou nízké náklady, tak se zaměřte raději na kryptoměnové burzy. Širokou nabídku kryptoměn s nízkými poplatky najdete například na burze Binance, kterou využívá i CoinBank.

Máte zkušenosti s CoinBank? Chybí vám v recenzi nějaké informace? Napište nám dolů do komentářů!

Populární krypto burzy a směnárny
  • Světová burza se 150 kryptoměnami včetně BTC, LTC či ETH
  • Možnost přímého nákupu krypta platební kartou za CZK
  • Velmi nízké poplatky, platforma v češtině
  • Minimální transakce cca 20 Kč
1831 našich čtenářů si vybralo Binance
99%
  • Česká směnárna kryptoměn BTC, LTC, ETH, BCH, XRP a ZEC
  • Bezpečná platforma v češtině s českou podporou
  • Do limitu 200 EUR/10 dnů není nutné ověřovat identitu
  • Nákup za CZK, minimální transakce 260 Kč
911 našich čtenářů si vybralo Simplecoin
98%
  • Směnárna kryptoměn BTC, BCH, LTC a ETH
  • Bonus 10 dolarů při nákupu kryptoměn nad 100 USD
  • Minimální transakce 1 dolar
98%
?Seřazeno podle redakčního hodnocení
Nejedná se o finanční poradenství ani investiční doporučení. Investujte na základě vlastního průzkumu do produktů, kterým rozumíte. Kryptoměny jsou vysoce volatilní a rizikové; investujte jen ty peníze, které si můžete dovolit ztratit. Informace na screenshotech z platforem jsou pouze ilustrativní.

Diskuze

  • Wikim
    22.5.2021 9:22
    Wikim
    Autor

    No tak teda pro srovnání , dnes 22.5.2021 cena BTC v CZ na Coinbase 730k Kč—Na Coinbank je cena nákupu 811k Kč.. To už je trochu nákupní rozdíl… Bodejď byste neměli polatky, když škubete lidi už jen při samotném nákupu…Ještě že jsem se neověřoval.. lichva !!! a To nemluvím o prodeji :D

    • InvestPlus
      22.5.2021 9:39
      Autor

      Dobrý den,

      spready u CoinBank jsou opravdu vysoké, což je ostatně několikrát uvedeno i v recenzi výše.

      • Wikim
        22.5.2021 9:41
        Wikim
        Autor

        Za mě radši zahraniční burzy než škubací v CZ

  • Štefan Schúbert
    14.2.2020 18:54
    Štefan Schúbert
    Autor

    Ste féroví, vážim si Váš postoj. Zároveň som poslal požiadavku o ukončení mojich nákupov pána Pateru:
    Preto Vás žiadam ,riešiť ukončenie nášho obchodného vzťahu bez ďalších neúmerných strát.
    Váš systém určite dokonale poznáte a očakávam konštruktívny návrch od Vás.
    Rád by som vedel pod akú jurisdikciu patríte….
    Mám účty na Binance, Bitstamp, Kucoin, Fumbi , ale nikde nepracujú s takými maržami ako Vy tj. slušne povedané.
    Pokial sa tak nestane, postúpim tieto poznatky príslušným orgánom! Zatial som odpoveď neobdržal!!!
    Na koho sa mám obrátiť ešte neviem. Ak mi viete poradiť budem rád, lebo sa to dlho rieši. Upozorňujem Vašich čitateľov, že pokial Coinbank , potom nech vedia aj o týchto informáciách z praxe! Uvítam každú informáciu, dobrú radu.S úctou, Stefan. P.S Binance doporučujem as FUMBI skúšam..

    • InvestPlus
      14.2.2020 19:10
      Autor

      Dobrý den, chápu Vaši situaci. Je však namístě říct, že vysoká marže není nikterak protizákonná. Coinbank je navíc v otázce spreadů a poplatků transparentní, klient tak dopředu zná veškeré obchodní a transakční podmínky.

  • Štefan Schúbert
    8.2.2020 20:50
    Štefan Schúbert
    Autor

    Doporučujem preveriť túto spoločnosť a opraviť Vaše odporúčanie!
    Rodiel nákupnej a predajnej ceny je vyše 100% u mnohých položiek.
    Len u BTC aa pár výnimiek platí 5% – ný rozdiel…Pozrite stránku a prepočítajte !
    Som dlhodobým klientom a slúbili , že tieto amonálie odstránia. Ale sa tak nestalo.
    Systém nákupu a predaja je jednoduchý, ale jasná zlodejna. Niektoré coiny neviete odoslať a ak zameniť chcete znovu ste nechutne okrádaný. Poraďte na akú inštitúciu sa dá obrátiť, nakoľko je to veľká zlodejna.

    • InvestPlus
      8.2.2020 21:08
      Autor

      Děkujeme za upozornění. Informaci jsme do recenze dopsali. Máte pravdu, že v případě některých kryptoměn jsou spready opravdu extrémní. Směnárna to zdůvodňuje nízkou likviditou daných coinů, to však ale nemění nic na tom, že v některých případech je nákup na Coinbank skutečně velmi nevýhodný. Pro nákup méně známých coinů je lepší volit některou ze zahraničních burz, například Binance. Tam se spready pohybují v řádu promile.

  • ?Komentáře se zobrazují až po jejich schválení.

    Vložit komentář