Aktualizováno

CUKR – cena, online graf, aktuální a historický vývoj kurzu CUKRU

Cukr je přírodní sladidlo, které se využívá především v potravinářském průmyslu. Tento zemědělský produkt se získává z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny. Vysoká poptávka dělá z cukru žádanou komoditu, která je na burze populární i mezi spekulanty a investory. Spolu s ostatními zemědělskými produkty (káva, kakao, obilí…) se cukr řadí mezi takzvané měkké (soft) komodity.

Co je to cukr?

Cukr

Cukr

Surový cukr má nahnědlou barvu, nicméně pro většinu lidí je charakteristickou barvou cukru bílá. Na trhu se nejčastěji setkáte s cukrem ve formě malých bílých krystalů, bílého prášku nebo slisovaného kostkového cukru. V poslední době je populární také tmavý cukr, který ovšem nemusí být zdravější než bílý. Nahnědlá barva může mít totiž dvojí původ. Buď se jedná o nerafinovaný cukr, který obsahuje nečistoty a škodlivé látky, nebo o cukr třtinový, kde tmavé zabarvení způsobuje zdraví prospěšná melasa. Hnědý cukr lze ovšem vyrobit i z řepy dodatečným přidáním barviv nebo melasy.

Z chemického hlediska je cukr sacharóza, což je látka vznikající spojením jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy.  Glukóza (cukr hroznový nebo též krevní) je základním a nejrychlejším zdrojem energie pro tělesné tkáně. Bez glukózy se lidské tělo neobejde, protože je jediným zdrojem energie mozkových buněk i červených krvinek. Tyto tkáně denně spotřebují asi 150 g glukózy.

Fruktóza je cukr nacházející se v ovoci, zelenině a v dalších přírodních potravinách jako je třeba med. I fruktóza je pro lidské tělo zdrojem energie. Zpracovává se v játrech nebo ve svalech a je nezávislá na inzulinu, takže je vhodnější pro diabetiky. Fruktóza je sladší než glukóza a je také levnější. Na rozdíl od glukózy nenavozuje fruktóza pocit sytosti. Nadměrná konzumace kteréhokoliv cukru má pro lidské tělo negativní účinky, které mohou vést k obezitě, cukrovce, hypertenzi nebo srdečním chorobám.

Služba CFD. 80,6% ztrácí peníze

Produkce a spotřeba

Celosvětová produkce v milionech tun

Celosvětová produkce v milionech tun

Celosvětová roční produkce cukru se pohybuje kolem 180 milionů tun. Na volný trh se ovšem dostane přibližně jen třetina. Největšími producenty cukru jsou Brazílie, Indie, Čína, Thajsko a USA. V Česku se každoročně vyrobí asi 600 tisíc tun baleného cukru. Největším odběratelem cukru je Indie s téměř 27 miliony tun ročně. Následuje Evropská unie s roční spotřebou 19 milionů tun, Čína (11,2 milionů tun) a USA (10,6 milionů tun).

Cukr je základním sladidlem v potravinářském průmyslu, byť se někdy nahrazuje levnějším kukuřičným škrobem. Najdete jej v potravinách i v nápojích. Průměrně člověk zkonzumuje 24 kilogramů cukru za rok, nicméně ve vyspělých zemích spotřeba na hlavu přesahuje i 30 kg. Vůbec nejvíce cukru zkonzumují Američané (46 kg ročně), Němci a Nizozemci (po 37 kg ročně). Některé evropské země, ve snaze omezit spotřebu, uvalují na cukr speciální daň.

Využití

Využití

Cukr se využívá také ve farmaceutickém průmyslu, při výrobě různých chemikálií (technická rozpouštědla, prací prášky), nebo při výrobě plastických hmot. Výhodou těchto plastů je biologická rozložitelnost, nicméně jejich výroba je energeticky náročnější než výroba z ropy a jejich hromadná produkce by zvýšila cenu cukru (a tím pádem i potravin).

Zpracování komodity

Sacharóza se získává převážně z cukrové řepy (Evropa) nebo tropické cukrové třtiny (Karibik). Výroba cukru je poměrně složitá a technologicky náročná. Celý proces začíná tím, že se řepa zbavuje nečistot a pere. Čistá řepa se následně řeže se na úzké proužky. Ty jsou umístěny do velké nádoby, kde se cukr získává extrakcí pomocí horké vody. Většina cukru obsaženého v nařezané řepě se vyluhuje do horké vody. Takto vznikne tzv. difúzní šťáva, která obsahuje asi 15-20 % cukru. Řepné proužky v podobě kaše se zbavují vody a po vysušení se používají třeba jako krmivo hospodářských zvířat.

Difúzní šťáva se musí vyčistit od nežádoucích látek, které se z řepy vyloučí spolu s cukrem. Čistá šťáva poté putuje do odparky, kde se zbavuje vody. Vzniká tzv. těžká šťáva s obsahem cukru mezi 60 a 70 %. Následnými úpravami a odpařováním se zvyšuje koncentrace cukru, což vede až ke krystalizaci cukru. Zkrystalizovaný cukr se nakonec zbaví zbytkové šťávy, opláchne se horkou vodou a znovu se přesuší. Takto zpracovaný cukr se ukládá do sil. Výroba třtinového cukru je podobná, ale díky nižšímu obsahu nečistot v třtině je proces snazší.

Obchodování s cukrem na burze

Český název cukr je odvozen z německého Zucker. Na burze se ale setkáte s anglickým označením sugar. Cukr se na komoditní burze obchoduje prostřednictvím futures kontraktů. Tyto kontrakty jsou jako závazná dohoda o nákupu nebo prodeji určitého množství cukru, vztahující se na předem sjednané datum v budoucnu (=exspirace kontraktu). Futures se využívá k zajištění ceny jak producenty, tak odběrateli cukru. Pokud se například firma odebírající cukr obává, že jeho cena v budoucnu poroste, mohou si pomocí futures objednat cukr do budoucna za současný kurz.

Celosvětově obchodovaný surový cukr se označuje číslem 11 a pro jeho futures kontrakty se používá zkratka SB. Dále existuje cukr číslo 16 obchodovaný převážně na americkém trhu pod symboly SF. Každý kontrakt je označen i datem exspirace. Kontrakty na cukr exspirují v březnu (H), květnu (K), červenci (N) a říjnu (V). Například SBK2020 tedy značí futures kontrakt na cukr, který bude exspirovat v květnu 2020.

Alternativou k futures kontraktům jsou finanční deriváty v čele s CFD kontrakty. Tyto kontrakty, jejichž hodnota se mění podle současné ceny cukru, slouží výhradě ke spekulacím a k obchodování. Pokud koupíte CFD kontrakt, tak nekupujete skutečný cukr. Kontrakt ale můžete kdykoliv prodat. Váš zisk nebo ztráta pak závisí na tom, jak se mezi nákupem a prodejem kontaktu změnila cena cukru. CFD kontrakty se značí symboly SUGUSD nebo SUGARUSD.

Přehled nejlépe hodnocených brokerů, u kterých lze obchodovat komodity:
Neoblíbenější
  • Jednoduchá platforma a nízký minimální vklad
  • Neomezený testovací demo účet s kapitálem 500 000 Kč zdarma
  • Kompletně v češtině, obchodování v CZK
  • Na trhu od roku 2008, licence, vklady obchodníků pojištěny
Otevřít účet Vyzkoušet demo
U 80.6% účtů investorů došlo k finanční ztrátě
  • Výukové materiály, semináře a testovací účet zdarma
  • Kompletně v češtině, obchodování v CZK
  • Na trhu od roku 2002, licence, vklady obchodníků pojištěny
Otevřít účet Vyzkoušet demo
Služba CFD. 80% ztrácí peníze
  • Možnost kopírovat obchody ostatních klientů eToro
  • Testovací demo účet s kapitálem 100 000 dolarů zdarma
  • Na trhu od roku 2006, licence, vklady obchodníků pojištěny
Otevřít účet Vyzkoušet demo
Služba CFD. 76% ztrácí peníze

Technická analýza – výhled

Na 1 den

Na 1 měsíc

Cukr a jeho cena (kurz)

Komodita Cena Změna
Cukr 0,12 USD 0,17 %

Aktualizace: 23.05.2019 0:00
Co ovlivňuje cenu cukru?
Cukr - historický vývoj ceny

Cukr – historický vývoj ceny

Cena cukru je závislá na sezónních vlivech a na hospodářském cyklu, což je ovšem společnou vlastností většiny komodit. Nabídka cukru je závislá na úrodě, přičemž důsledkem neúrody cukrové třtiny a řepy je růst hodnoty cukru. Nadprodukce naopak cenu cukru snižuje. Zejména v zemích s vysokou produkcí cukru (Brazílie a spol.) je úroda závislá na počasí. Pěstování cukrové třtiny vyžaduje teplé a suché podnebí, nicméně přílišné sucho může úrodu zcela znehodnotit. Stejně tak jsou rizikem i vytrvalé deště.

Cenu cukru i ostatních komodit významně formují i zásahy vládních úřadů. Brusel například dlouhou dobu reguloval produkci cukru v EU. Spotřebu cukru mají v dlouhodobém horizontu omezit již zmiňované daně a kampaně proti nezdravému stravování. Hledají se také alternativní sladidla. Na závěr nesmíme zapomenout na vliv amerického dolaru. Cena cukru se na burze udává právě v USD, takže oslabení i posílení dolaru má zákonitě dopad i na cenu cukru.

Cukr – aktuální online graf

Služba CFD. 80,6% ztrácí peníze

Graf zobrazuje vývoj ceny cukru za libovolné období. Časový interval nastavíte přes panel v horním rohu. Dále lze v grafu měnit styl zobrazení. K dispozici je sloupcový graf (bars), svíčkový graf (candles) a klasický čárový graf (area). Při nastavování časového intervalu se mění úsek mezi jednotlivými body/svíčkami v grafu (M = minuty, H = hodiny). Tlačítko označené symbolem plus v kroužku slouží k přidávání dalších aktiv, které můžete následně s cukrem porovnávat. Do grafu můžete přidat také technické indikátory s nastavitelnými parametry.

Graf ukazuje cenu v US centech za jednu libru (přibližně půl kilogramu) surového cukru. Při obchodování na burze se ovšem obchoduje s kontrakty, které mají velikost 112 tisíc liber (téměř 51 tun) cukru.

Vývoj zájmu o komoditu

Prostřednictvím specializované služby Google Trends lze sledovat vývoj zájmu o tuto komoditu v průběhu času. Na online grafu níže je zobrazen trend celosvětového zájmu za uplynulých 12 měsíců.

Základní informace

Komodita Cukr 11
Název kontraktu Sugar futures
Symbol kontraktu SB
Jednotka libra (0,45 kg)
Měna USD
Burzovní cena US centy/libra
Velikost 1 kontraktu 112 000 liber (cca 51 tun)
burza ICE, NYBOT
Minimální cenový pohyb (velikost ticku) 0,0001 USD/libra; 11,20 USD/kontrakt
Expirační měsíce březen (H), květen (K), červenec (N), říjen (V)
Upozornění: CFD (rozdílové smlouvy) jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem vzniku finanční ztráty. U 74 - 89% účtů retailových investorů došlo při obchodování s CFD ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

Související komodity

Diskuze

Vložit komentář