Aktualizováno

Recenze Coinmate – zkušenosti s burzou, návod, poplatky, diskuze

Hodnocení:
98%

CoinMate je bitcoinová burza, která umožňuje jednoduchý nákup a prodej Bitcoinů přes internet. Internetovou platformu Coinmate provozuje anglická společnost CONFIRMO LTD, kterou v roce 2014 založili dva Češi (Roman Valihrach a Daniel Hruška). Není tak divu, že pro české obchodníky přináší Coinmate mnoho výhod, zejména pak možnost obchodovat v CZK. CoinMate má ovšem mnoho příznivců po celé Evropě, protože podporuje obchodování v eurech, nabízí bezpečnou platformu s výhodnými kurzy kryptoměn a navíc si neúčtuje vysoké poplatky.

Coinmate – NÁVOD

Verifikace u Coinmate (viz. návod)

Verifikace u Coinmate (viz. návod)

Na platformě Coinmate lze obchodovat BTC/CZK a BTC/EUR, ale také LTC/BTC. Abyste ovšem mohli služby Coinmate využívat, tak si musíte nejprve otevřít svůj obchodní účet. Na základě vlastních zkušeností můžeme konstatovat, že je registrace velmi rychlá a intuitivní a hned po jejím dokončení můžete posílat platby mezi vaším účtem a vaší bitcoinovou virtuální peněženkou pro bitcoiny a litecoiny. Pokud ale chcete využívat bankovní převod nebo instantní platby Sofort, tak musíte svůj obchodní účet nejprve ověřit.

Transakční limity

Transakční limity

Ověření účtu má čtyři kroky, ale poslední dva kroky musíte splnit, jen pokud plánujete obchodovat s velkými částkami. Pokud vám stačí limit 26000 CZK/den (respektive 130 tisíc CZK/měsíc), tak musíte projít jen dva první kroky verifikace. Prvním krokem je vyplnění osobních údajů a druhým krokem je ověření přes video. K tomu budete potřebovat občanský průkaz a počítač s webkamerou nebo chytrý mobilní telefon.  Při video-hovoru pak jen nadiktujete požadované osobní údaje a ukážete občanský průkaz.

Vklady peněz a poplatky u Coinmate

Poplatky za vklady a výběry u Coinmate

Poplatky za vklady a výběry u Coinmate

Jakmile si vytvoříte účet a verifikujete jej, tak na něj můžete poslat peníze (EUR nebo CZK). Ty později směníte za bitcoiny nebo litecoiny. Stejně tak si na účet můžete poslat bitcoiny a ty směnit za tradiční měnu. Peníze na obchodní účet můžete poslat bankovním převodem nebo pomocí služby Sofort. Platby bankovním převod mohou trvat i několik dní, ale pokud máte stejně jako Coinmate účet u FIO banky, tak převod zabere jen chvíli. Za vklady se u bankovního převodu poplatky neplatí, za výběry je fixní poplatek 1 euro.

Rychlé platby umožňují služby Sofort a MoneyPolo. U těchto platebních metod jsou ale vyšší poplatky za vklady i výběry (viz. tabulka poplatků v této recenzi). Pokud vkládáte digitální měnu (BTC nebo LTC) přes virtuální peněženky, tak za vklady poplatek nezaplatíte. Za výběr je poplatek 0,00075 BTC/0,0004 LTC.

Pro maximální zabezpečení účtu byste měli využít 2FA (dvoufázová autentizace), kterou lze aktivovat v záložce Security. Coinmate využívá autentizaci přes mobilní aplikaci Google Authenticator, kterou si stáhnete do mobilu a pomocí QR kódu ji propojíte s vaším účtem. Kdykoliv pak budete provádět důležité změny na účtu (výběr peněz, změna hesla…), tak budete muset zadat kód, který vám aplikace vygeneruje.

Obchodování

Platforma burzy Coinmate

Platforma burzy Coinmate

Pokud máte účet a už jste na něj vložili peníze, tak můžete začít obchodovat. Obchodní platformu najdete pod záložkou TRADE, ale pro snadný a rychlý nákup/prodej kryptoměn stačí otevřít záložku BUY/SELL. Coinmate rozlišuje dva typy objednávek: Limit a Market. U objednávky Limit si stanovíte cenu (Price) a množství (Size) kryptoměny, které chcete koupit (Buy) nebo prodat (Sell). Tato nabídka se zařadí do seznamu a čeká, až ji někdo přijme. U druhého typu objednávky (Market) se vyplňuje jen požadované množství.  Systém objednávku po odeslání ihned spáruje s nejvýhodnější nabídkou v seznamu. Objednávka Market se tedy zrealizuje za nejlepší dostupnou cenu, která je v danou chvíli k dispozici.

Transakční poplatky

Transakční poplatky

Coinmate je burza, takže spojuje nabídku a poptávku. Za zprostředkování transakcí se Coinmate účtuje poplatek ve výši maximálně 0,35 % z objemu transakce. Pokud do systému vkládáte vlastní nabídku na nákup nebo prodej kryptoměny přes příkaz Limit, tak platíte poplatek 0,05 % (BTC) nebo 0 % (LTC).  Když využijete nabídku jiného uživatele přes příkaz Market, tak zaplatíte poplatek 0,35 % (BTC) nebo 0,05 % (LTC). Jak můžete vidět, tak za transakce s litecoiny jsou poplatky nižší. Pro 10 nejaktivnějších obchodníků jsou zvýhodněné poplatky ale také u bitcoinu.

Coinmate: Zkušenosti a recenze

Recenze a zkušenosti s Coinmate

Recenze a zkušenosti s Coinmate

Coinmate patří mezi nejznámější evropské bitcoinové burzy. Platforma funguje již několik let, má mnoho spokojených klientů a díky stabilnímu základu a neustálým inovacím se může pochlubit vysokou úrovní bezpečnosti. Na internetu najdete velmi pozitivní recenze, ve kterých se kritizuje snad jen o něco nižší likvidita, což znamená, že počet nabídek na nákup a prodej BTC v systému není tak velký, jako u konkurenčních burz.

Charakteristika burzy Coinmate.io

Název Coinmate (burza kryptoměn)
Provozovatel CONFIRMO LTD (Anglie)
Rok založení 2014 (Česko)
Fiat měny EUR, CZK
Kryptoměny Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC)
Vklady/výběry bankovní převod, Sofort (fiat měny), virtuální peněženky (kryptoměny)
Minimální vklad/výběr Ne
Limity při obchodování Ano (26,000CZK denně/130,000CZK měsíčně, lze navýšit)
Poskytování osobních dokumentů Nepovinné (povinné pro bankovní převod/Sofort)
Obchodní příkazy Limit, Market
Min. transakce 26 CZK /1 EUR /0.0002 BTC
Poplatky Za výběry i za vklady, za transakce (0,05 %/0,35 %)
Zvýhodnění poplatků Ano (pro TOP10 obchodníků: 0 %/0,1 %)
Další výhody API rozhraní, 2FA
Platby v CZK Ano
Čeština Ne
Investice do kryptoměn je spojena s rizikem ztráty finančních prostředků. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak kryptoměny fungují, a zda si můžete dovolit riziko ztráty finančních prostředků.

Diskuze , reference

  • Honza
    Publikováno 14.11.2017 15:22
    Honza
    Reagovat
    Autor

    Zdravím,

    abych mohl posílat peníze převodem, musel jsem podstoupit videoidentifikaci na coinmate.io. Myslel jsem, že ukážu občanku a bude to.
    Vzal jsem si vedle kolegu, co umí anglicky.
    Paní na druhém konci to odmítla, že musím být v místnosti sám, sám rozumět a sám anglicky mluvit.
    Takže nemohu obchodovat pomocí převodů, protože nemluvím anglicky.
    Nevíte, co tím sledují a zda to jde nějak obejít při konverzaci v češtině?

    Stav k 10/2017.
    Díky

    • Invest+
      Publikováno 14.11.2017 21:53
      Reagovat
      Autor

      Dobrý den,
      díky za postřeh. Před pár dny mi na email došla zpráva v podobnému duchu a dle mého názoru toto řešení nemá. Nejsem si zcela jistý, ale videoverifikace u Coinmate zřejmě “supluje” podmínku fyzické validace dle nového znění Zákona proti praní špinavých peněz pro vysokoobjemové transakce a je otázkou, zda nebude podobné řešení nutné i u ostatních subjektů, které umožňují online nákup kryptoměn. Obejít toto určitě nelze, leda využít jinou službu (u které, jak jsem již uváděl, může být toto opatření zavedeno později také).

      Případně obchodovat kryptoměny jako CFD u brokerů jako například Plus500, tam probíhá verifikace tak, že pouze zašlete fotku dokladu totožnosti (občanka, pas nebo řidičák) + fakturu či účet za služby (na které je uvedena vaše adresa). Platformu mají kompletně v češtině, takže není nutné umět cizí jazyk.

  • Sidi
    Publikováno 18.11.2017 11:40
    Sidi
    Reagovat
    Autor

    Dobrý den, zajímalo by mě jestli má někdo podobnou zkušenost jako já…Začala jsem se zajímat o obchodování s BTC a burza coinmate mi byla doporučena jako bezpečná a seriózní. I přes mojí nedobrou angličtinu jsem úspěšně zvládla verifikaci. Byla jsem celkem spokojená až na to, že převody peněz do banky trvají i několik dní což mě hlavně na začátku trochu děsilo. Nicméně mě stále zajímal “virtuální svobodný svět”. Bohužel o té “svobodě” si opravdu nechte jenom zdát…už po mě chtějí vědět téměř velikost bot. Dokládání původu peněz si myslím splňuje už vklad do banky (asi to nestačí), dále původ vašich vložených BTC (to je komplikovanější…alespoň pro nováčka)…dále třeba proč obchodujete, jaké máte ekonomické záměry atd. A dokud jim to nedodáte budou vám zadržovat peníze…praktiky, které tedy v tomto předčí i leckterý finanční úřad! Výmluvy na zákon o praní špinavých peněz mi opravdu nestačí…Člověk, který si pouze pár transakcemi chtěl vyzkoušet jak funguje obchod v praxi a jinak nemá ani nezaplacenou pokutu za parkování může být opravdu rozčarován…já stále věřím, že se tato situace co nejrychleji vyřeší a pak vám sem napíšu jak to dopadlo.Pokud máte někdo podobnou zkušenost, radu napište prosím i pro ostatní. Ještě doplním, že žádná z těchto pár transakcí nepřesáhla 15tis. €

    • Invest+
      Publikováno 18.11.2017 11:46
      Reagovat
      Autor

      Dobrý den,
      bohužel, tohle je skutečně dáno zákonem o praní špinavých peněz a Coinmate s tím nic nenadělá. Podobné informace budete muset sdělit také u všech ostatních institucí – a tím nemyslím pouze burzy a směnárny ale také například banky – tam se aktuálně vyplňuje poměrně dlouhý dotazník s touto tématikou. Banky navíc monitorují všechny příchozí transakce a v případě, že Vám dojde vyšší částka, chtějí vědět, za co platba je. Ale jak jsem již psal – nejedná se o výmysl těch kterých institucí, ale o nařízení “shora”.

      PS: U limitu 26000 CZK/den (respektive 130 tisíc CZK/měsíc) prozatím postačuje u Coinmate vyplnění osobních údajů + videoverifikace.

  • Dominik
    Publikováno 16.1.2018 18:14
    Dominik
    Reagovat
    Autor

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč cena při koupi i prodeji se neúměrně zvyšuje i snižuje.
    Jde mi o to, že ve jednou stejnou chvíli se btc prodával za 271,444.11 Kč a jeho prodej vyšla na 265,500.02 Kč. Rozdíl mezi částkami za nákup a prodej byl 2, 19% procent. Jindy se btc prodával za 271,444.01 Kč, ale jeho prodej stál pouze 271,442.03 Kč. Zde byl mezi buy a sell (opět ve stejném) okamžiku rozdíl rozdíl jen 0,01%. Chtěl bych se zeptat, 1. proč má koinmate uvedené jako poplatky 0,5 – 0,35 %, 2. kde má zmíněny vysoké rozdíly mezi buy/sell a 3. proč jsou rozdíly neúměrné? Je možné, že jsem to nepochopil správně…
    Děkuji za vysvětlení

    • InvestPlus
      Publikováno 16.1.2018 18:24
      Reagovat
      Autor

      Dobrý den,
      máte to trochu popletené. Rozdíl mezi cenami BUY a SELL je spread, ten se u většiny obchodníků v čase mění. Nicméně u Coinmate vychází spread v průměru na 0.9% (porovnat si tuto hodnotu můžete v tabulce burz/směnáren v příspěvku nákup kryptoměn). Vámi uváděná hodnota 0 – 0.35% je výše poplatku za jednotlivé transakce.

  • Martin
    Publikováno 4.2.2018 13:50
    Martin
    Reagovat
    Autor

    Ahoj, od 2009 – 2015 jsem obchodoval na americke burze INDEXY. Po obrovskem psychickem vypeti jsem musel prestat. Ted uz mi neni ouvej 🙂 a rad bych se do financniho sektoru vratil pres BITCOINY. Na webu je spousty informaci o desitkach smenaren s kryptomenami. Zacal jsem studovat COINBASE(smenarna) a skoro kazdy uzivatel si stezoval na vypadky, nepravdive spready(rozdil mezi nakupem a prodejem) a malou likvidotou(pocet ucastniku v trhu). Proto jsem se rozhodl zajimat o COINMATE. Je tu nekdo se zkusenostmi s realnymi penezi a castkami aspon nad 5.ooo Kč pres Coinmate smenarnu? Dekuji, Martin

    • InvestPlus
      Publikováno 4.2.2018 14:22
      Reagovat
      Autor

      Co konkrétně Vás zajímá? Coinmate je špičková a bezproblémová platforma, navíc podporuje CZK prostřednictvím FIO banky. U Coinbase byly výpadky skutečně velmi časté, ale toto je už minulost. Za poslední cca 2 měsíce jsem se nesetkal s jediným problémem. A na likviditu si u největší světové směnárny asi stěžovat taky nelze … Oproti Coinmate navíc umožňuje nákup ETH, což se hodí například při nákupu tokenů v rámci ICO.

    • Dan
      Publikováno 19.2.2018 10:13
      Dan
      Reagovat
      Autor

      Dobrý den, ano mám čerstvou zkušenost z postupných obchodů v řádu dohromady více než 100 tis. Kč. Coinmate obratem připisuje poslané peníze z FIO banky (v minutách). V záložce buy/sell obratem směňujete na BTC, příp. BCH, LTC, v sekundách – velmi komfortní. Záložka Trade pro plánování nákupu/prodeje přehledná. Výběry na banku jsou již pomalejší – řádově 12-24 hodin. Převod na crypto peněženky běžnou rychlostí. Potup vše OK a spokojenost. Co mě ale vyloženě vytáčí je opakovaná zkušnost (70% případů), kdy ve zlomku sekundy, kdy zadávám v Buy/Sell příkaz se ZMĚNÍ směnný kurz v MŮJ NEPROSPĚCH!!!!! – rozumějte – chvilku to trvá vyťukat všechna ta čísla do příkazu ať už kupujete i prodáváte a během těch pár okamžiků opravdu v 70% došlo ke změně kurzu a vždy proti mě. To mě upřímně mimořádně sere a cítím to hodně nefér a ne náhodu.

      • InvestPlus
        Publikováno 19.2.2018 10:27
        Reagovat
        Autor

        Dobrý den,
        mne spíš štvalo, že mi to kvůli změně kurzu často neuzavřelo objednávku. Proto je dle mého názoru lepší obchodovat přímo v záložce “TRADE”, kde si přes příkaz LIMIT cenu sám zvolíte nebo přes příkaz MARKET necháte burzu vyhodnotit nejvýhodnější nabídku.

  • Petr
    Publikováno 19.8.2019 10:08
    Petr
    Reagovat
    Autor

    Díky za recenzi. Coinmate používám už asi měsíc, účet jsem si otevřel poté, co mne jedna česká směnárna opakovaně blokovala výběry mých prostředků. Moje zkušenost je veskrze pozitivní a na obchodování BTC, resp. LTC, ETH, XRP, DASH, BCH je burza plně dostačující. Kromě svižné a přehledná platformy je pro mne velkou předností i účet v CZK. No a samozřejmě nízké poplatky, ta úspora oproti směnárnám je opravdu super 🙂

  • Jirka
    Publikováno 6.9.2019 12:36
    Jirka
    Reagovat
    Autor

    Dobrý den, mám dotaz ohledně funkcionality “Limit+Stop”. Potřeboval bych si nastavit částku, pod kterou nechci jít (což chápu jako čásktu “Stop”) a následně částku limit orderu, který chci vystřelit v momentě překročení hranice “Stop”. Nicméně systém se takhle vůbec nechová. Chování dle mého názoru neodpovídá ani popisku v našeptávači. V praxi to funguje takto: Tržní cena například 250tis za BTC. Nastavím STOP=230tis a LIMIT=231tis. Očekávám, že v momentě poklesu tržní ceny pod hranici 230tis systém automaticky vytvoří limit order na 231tis. To se ale nestane. Celé se to chová úplně stejně, jako bych dával limit order = okamžitě prodám za limit 231tis. Jaký smysl pak má ta částka STOP?

    • InvestPlus
      Publikováno 6.9.2019 16:47
      Reagovat
      Autor

      Dobrý den, díky za dotaz. Pokusím se vysvětlit, co se stane, pokud nastavíte hodnoty tak, jak uvádíte (STOP 230, LIMIT 231):

      Až trh klesne na 231, spustí se limitní objednávka. Tím se otevře obchodní pozice, která se ukončí v případě, že cena klesne pod stop (230). Systém příkazy tedy vždy zpracovává tak, že nejprve provede příkaz LIMIT a až po té provede příkaz STOP. Co se týče příkazu STOP, tak ten značí stoploss. Pokud jsem to správně pochopil, tak chcete, aby se provedl příkaz stoploss u transakce, která se ještě ani nespustila, což samozřejmě nedává smysl.

  • Vložit komentář